Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Απόβαση ειρήνης στη Γάζα

[Αναδημοσίευση από τον «Χρόνο της Κομοτηνής»]
Με σύνθημα: “Δικαιοσύνη Αξιοπρέπεια Ελευθερία” Θα επιχειρήσουν εκατοντάδες ακτιβιστές, μέλη της οργάνωσης Free Gaza, από δεκάδες χώρες

συνεντευξη  Δήμος Μπακιρτζάκης
«Είναι αναγκαίο να ορίσουμε δυο-τρία πράγματα ως αξίες. Προσωπικά σαν πρώτη αξία ορίζω τη δικαιοσύνη, σα δεύτερη την αξιοπρέπεια, και προσθέτω την ελευθερία. Γι’ αυτές τις αξίες πιστεύω αξίζει κανείς να ρισκάρει ακόμη και την ίδια του τη ζωή. Εξάλλου, όλοι περαστικοί είμαστε από αυτή την ζωή». Με τα συγκλονιστικά αυτά λόγια, ο Θρακιώτης ακτιβιστής Γιάννης Καρυπίδης, μιλώντας στο Ράδιο Χρόνος 87,5 και στον Δήμο Μπακιρτζάκη συνόψισε την υπεραξία της δεύτερης, μετά το 2008 αποστολής ειρήνης στην Γάζα, της οργάνωσης Free Gaza. Μάλιστα, αναδράμοντας στα όσα τραγικά είχαν σημειωθεί τότε, δηλώνει αποφασιστικά μα και με νόημα: «Δεν θα έχουμε επάνω μας ούτε νυχοκόπτη...Είμαστε έτοιμοι...»


Μαζί τους, τέσσερις κάτοχοι Νόμπελ Ειρήνης
καθώς και ο θρακιώτης σκηνοθέτης Γιάννης Καρυπίδης
ο οποίος δηλώνει, «δεν είμαστε [κομάντος], ίσως είμαστε [τρελοί]»


Ήδη ετοιμάζεται ένας νέος στόλος από Έλληνες και ξένους ακτιβιστές. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες, υπάρχει μια αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ, αλλά και από την ελληνική πλευρά, υπάρχει μια διπλωματική διεργασία να μην αποπλεύσει ο στόλος, να μη δημιουργηθούν τα επεισόδια όπως την προηγούμενη φορά.
-Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η κοινή λογική. Αυτή η ιστορία ξεκίνησε το 2008, ήμουν ένας από τους 9 Έλληνες και ένας από τους 44 επιβάτες δύο ψαροκάικων τα οποία κάνοντας 3.000 μίλια μέσα σε ένα μήνα, κατάφεραν κάτι που φαινόταν αδιανόητο μέχρι τότε σε όλους. Είναι κάποιες φορές που αυτό που σου φαίνεται εξωπραγματικό μπορεί να το κάνει ο πιο απλός άνθρωπος. Σαράντα τέσσερις τρελοί και τότε, αυτοί «γράφουν ιστορία», δε διεκδικώ για τον εαυτό μου τέτοιες δάφνες, είμαι αρκετά ταπεινός άνθρωπος και το ξέρουν όλοι στην Κομοτηνή, αλλά είναι αυτό το εξωπραγματικό που γίνεται πραγματικότητα, γιατί κάποιοι άνθρωποι το πίστεψαν πολύ, το σχεδίασαν καλά, είχαν το δίκιο με το μέρος τους. Ας μιλήσουμε όμως με ανοιχτά τα χαρτιά. Θα πρέπει στη δύσκολη εποχή που βρισκόμαστε, να ορίσουμε 2-3 πράγματα και να πούμε ότι αυτά είναι αξίες, αλλιώς δεν έχει νόημα, ούτε να συζητάμε, ούτε να ζούμε πιστεύω εγώ. Σαν πρώτη αξία ορίζω τη δικαιοσύνη, σα δεύτερη αξία ορίζω την αξιοπρέπεια κι αν προσθέσουμε την ελευθερία, αποκτάει νόημα η ανθρώπινη υπόσταση, αλλιώς η ανθρώπινη ζωή – ούτε καν η δική μου– δεν είναι απόλυτη αξία, είναι μια ζωή χαμένη, ένα κοπρόσκυλο, για να μιλήσω θρακιώτικα. Γιατί ένας λαός που αδικήθηκε πολύ μέσα στην ιστορία εξαργυρώνει τις ενοχές όλων των λαών της δύσης και φέρεται ωμά και απροκάλυπτα, χειρότερα απ’ ότι φερθήκανε σ’ αυτόν οι διώκτες του σε έναν άλλο λαό. Δεν με νοιάζει πως τον λένε, δεν με νοιάζει πως λένε τον αδικημένο.



Τι γίνεται με αυτά τα εμπόδια; Ακούστηκε ότι αποσύρεται η Τουρκία μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, πολλοί φοβούνται ότι ενδεχομένως αυτή την φορά που είναι πιο οργανωμένα τα πράγματα και περισσότερα καράβια, ενδεχομένως συμβούν επεισόδια χειρότερα από την προηγούμενη φορά.
-Να διαλύσουμε μερικούς μύθους. Ο Άρης Χατζηστεφάνου προχθές έγραψε κάτι καλό, με το που εκδόθηκε η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών – εφτά γραφίδες πληρωμένες της Ισραηλινής πρεσβείας έγραψαν συγχρόνως τα ίδια πράγματα. Ψέμα πρώτο, η Τουρκία αποσύρεται από την αποστολή. Το ψέμα έγκειται καταρχήν ότι η συμμετοχή στην αποστολή δεν ορίζεται σαν Ελλάδα – Τουρκία κλπ, δεν είναι έτσι, είναι κάποιες οργανώσεις ή ενώσεις πολιτών ή συνασπισμοί ενώσεων πολιτών από διάφορες χώρες του κόσμου, που είναι 42. Υπάρχει η τελευταία ανακοίνωση του συντονιστικού οργάνου που παίρνει τις αποφάσεις όλων αυτών των κινήσεων, πως θα κινηθούμε, τι τακτική θα ακολουθήσουμε και όλα αυτά. Από την Κωνσταντινούπολη πριν από 5-6 μέρες που ξεκαθάρισαν παντελώς τα πράγματα -όποιος ανοίξει ένα από τα site και διαβάσει, δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο παρερμηνείας- λέει ότι είμαστε μια ένωση ανθρώπων, που άλλοι από εμάς είναι μουσουλμάνοι, άλλοι χριστιανοί, άλλοι εβραίοι, άλλοι άθεοι και όλοι μαζί σεβόμαστε πάνω από όλα τον συνάνθρωπο μας και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ελευθερία. Δεν είμαστε ούτε μουσουλμανικό κίνημα, ούτε χριστιανικό κίνημα, ούτε κίνημα αντισιωνιστών εβραίων. Τώρα τελευταία ακούστηκε ότι είμαστε ακτιβιστές και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Εγώ τι να σας πω, τις πολιτικές μου απόψεις; Μήπως τις έκρυψα ποτέ στην πλατεία; Μήπως τις έκρυψα στις συνεντεύξεις που κάνω; Δεν έχει ο καθένας μια διαδρομή σ’ αυτό τον τόπο, από τότε που άρθρωσε πολιτικό λόγο έστω και στο καφενείο της Κομοτηνής; Είμαστε τόσο επιλήσμονες; Μήπως θέλουν να γίνουμε τόσο επιλήσμονες ώστε από εκεί που είχαμε τα ελικόπτερα που προσγειώνανε τον Γιάσερ Αραφάτ να αγκαλιαστεί με τον αδελφό του Ανδρέα Παπανδρέου στη Καλογρέζα, φτάσαμε στο να αποτελεί η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο σωσίβιο της πολιτικής του Ισραήλ, άνευ ουδενός ανταλλάγματος; Για να καταλήξουμε, η πολιτική είναι κυνισμός: τι κερδίσαμε και τι χάσαμε. Όταν χάνεις την αίσθηση της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, έχεις χάσει πάρα πολλά πράγματα.

Χθες είχατε και μια συνάντηση. Ποιοι συμμετείχαν, τι γίνεται, πότε θα αποπλεύσει αυτός ο στόλος και από ποια λιμάνια;
-Έπρεπε να είχαμε φύγει τον Μάιο, οι εξελίξεις ήταν τέτοιες που θα ήμασταν ηλίθιοι αν το κουνούσαμε από εκεί που βρισκόμασταν τότε, βράζει όλη η μεσόγειος, ξεκίνησε από την Τυνησία, πήγε στην Αίγυπτο, περιμένουμε… Αυτό το πράγμα έφερε το τρίπτυχο το δικό μας για δικαιοσύνη – αξιοπρέπεια – ελευθερία σε λαούς που ήταν καταπιεσμένοι πάρα πολλά χρόνια. Καθυστερήσαμε λίγο περισσότερο, είχαμε ανακοινώσει ότι θα φύγουμε Παρασκευή και τώρα έχουμε ανακοινωμένη μια συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα, όπου θα ανακοινωθεί πιθανότατα και η ακριβής ημερομηνία του απόπλου. Η τούρκικη οργάνωση συμμετέχει κανονικά στην αποστολή. Εκείνο που δεν συμμετέχει είναι το μεγάλο τους πλοίο, το Μαβίν Μαρμαρά που έχει περίπου 600 επιβάτες επάνω. Θα συμμετάσχει με μικρότερο πλοίο γιατί έχει τεχνικά προβλήματα, τα χαρτιά του δεν είναι έτοιμα για να αποπλεύσει τώρα, μάλλον θα είναι έτοιμο προς τον Σεπτέμβριο, οπότε σε έναν επόμενο στόλο του Σεπτεμβρίου ίσως να συμμετάσχει, αλλά τώρα θα έρθουν με πολύ μικρότερο σκάφος. Οπότε, τα μεγάλα σκάφη είναι δύο φορτηγά, ένα το δικό μας το «Ελεύθερη Μεσόγειος» που είναι πανομοιότυπο σαν αυτό που μας κράτησαν οι Ισραηλινοί κάτω, θα μεταφέρει οικοδομικά υλικά για την ανοικοδόμησης της Γάζας που είναι διαλυμένη και τα άλλα θα είναι επιβατηγά σκάφη. Ο αριθμός των ατόμων, όταν φεύγει ένα σκάφος που παίρνει 700, πέφτει. Τώρα θα είμαστε 300-350, πάνω από 40 χώρες, το εγχείρημα υποστηρίζουν και συμμετέχουν πάνω από 120 χώρες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Είναι μέσα εθελοντές από πολλούς χώρους, πολιτικοί, καλλιτέχνες…
-Δεν θα πω τίποτα άλλο παρά μόνο το εξής: σε ελληνικό έδαφος, σε ελληνική προβλήτα, θα επιβιβαστούν στα πλοία μας 4 βραβεία Νόμπελ Ειρήνης. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο, γιατί θα ανακοινωθούν την Δευτέρα, αλλά αυτό κατ΄ εξαίρεση μπορώ να το πω. Αν 4 βραβεία Νόμπελ Ειρήνης υπονομεύουν την εθνική πολιτική...

Είστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο; Γιατί όπως προετοιμάζεστε και το κλίμα που βλέπουμε ότι δημιουργείται από την πλευρά και των ΜΜΕ σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και από την πλευρά του Ισραήλ που εκμεταλλεύεται ένα τέτοιο γεγονός για να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο, δεν προοιωνίζονται κάτι ευχάριστο για την αποστολή αυτή.
-Το πιο ευχάριστο σε αυτή την αποστολή είναι ότι «την κάνεις», ότι ταξιδεύεις, μπαρκάρεις, γιατί το ταξίδι δεν είναι μόνο στον χωρόχρονο, αλλά είναι και εσωτερικό. Την πρώτη φορά που ταξιδέψαμε, διαχειριστήκαμε όλοι μας τον φόβο του θανάτου, όσοι ήμασταν πρωτάρηδες σε κάτι τέτοιο. Το να πεθάνεις είναι ένας τεράστιος φόβος, είναι το υπαρξιακό άγχος του ανθρώπου και τα λοιπά. Αυτό όμως όταν σε κρατάει όμηρο του, τότε η ζωή σου πια δεν έχει νόημα. Όλοι περαστικοί είμαστε από αυτή την ζωή, θα ζήσουμε όσο ζήσουμε και θα μας πάρει ο χάρος, σε όποια γλώσσα και να το πεις το ίδιο είναι, αλλά να φοβάσαι διαρκώς και όλη η ζωή σου να καθορίζεται διαρκώς από τον φόβο του θανάτου δεν είναι καλό πράγμα. Όπως επίσης, ο φόβος της τράπεζας, του χρέους, δεν είναι καλό πράγμα στον άνθρωπο, δηλαδή να ζεις και να είσαι χρεωμένος. Έχοντας υποστεί την πειρατεία του Ισραήλ πέρσι, δυστυχώς με 9 συναγωνιστές μας από το Ιχαχα της Τουρκίας νεκρούς, γιατί όλα τα άλλα που πάθαμε οι υπόλοιποι δεν ήταν τίποτα μπροστά στην απώλεια της ζωής τους και με έναν ακόμη συναγωνιστή μας σε κώμα από τότε, είδαμε πως κάνουν τις πειρατείες τους, είδαμε τα νέα τους σχέδια για το πως ετοιμάζονται να μας αντιμετωπίσουν και είμαστε και εμείς έτοιμοι. Από την πλευρά μας το έχουμε δηλώσει όπως και κάθε φορά, θα υποστούμε εξονυχιστικούς ελέγχους σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου προστασίας του πολίτη. Δεν είμαστε ούτε κομάντο, ούτε καν έχω εκπαιδευτεί εγώ στα κομάντο. Δεν βάλαμε επίτηδες ούτε νυχοκόπτη, να μην μπορούν να βγάλουν ένα πράγμα 1,5 πόντο και να πουν ότι «να»…

Δηλαδή θέλετε να δώσετε καθαρά το μήνυμα της ειρήνης, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών.
-Ακριβώς. Θέλουμε να δώσουμε νόημα καταρχήν στη δική μας ζωή και κατά δεύτερο στις λέξεις δικαιοσύνη – αξιοπρέπεια – ελευθερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου